Brevon

Hur mycket kostar en försvarsadvokat?

Du har alltid rätt till en privat försvarare men inte alltid rätt till en skattefinansierad sådan. Vi reder ut vad som gäller.

Om man misstänks för brott; när ska man då begära en offentlig försvarare och när har man rätt att försvaras av en advokat som bekostas av skattemedel?

Reglerna om offentlig försvarare finns i 21 kapitlet Rättegångsbalken.

En person som är antingen anhållen eller häktad har obetingad rättighet att efterfråga och tilldelas en offentlig försvarare. Denna rättighet gäller även individer misstänkta för brott som potentiellt kan resultera i fängelsestraff om sex månader eller längre. Vidare kan individer misstänkta för mindre allvarliga brott också vara berättigade till en offentlig försvarare.

Rätt till en offentlig försvarare kan beviljas baserat på flera kriterier: omständigheterna kring brottsundersökningen, risken för straff annat än böter eller villkorlig dom, eller särskilda omständigheter relaterade till fallet eller den misstänktes personliga situation. En större benägenhet att tilldela en offentlig försvarare finns om den misstänkte förnekar brottet eller om en dom skulle medföra särskilt allvarliga konsekvenser, såsom förlust av arbete.

När en begäran om offentlig försvarare görs, är det upp till polisen eller åklagaren, beroende på vem som leder förundersökningen, att meddela tingsrätten. Beslutet om att utse en offentlig försvarare ligger hos tingsrätten. Kostnaden för en offentlig försvarare täcks av staten, men vid en fällande dom kan den dömde bli skyldig att betala en del av försvarskostnaderna. Om den misstänkte frikänns eller om misstankarna inte leder till åtal, är det inte nödvändigt att ersätta kostnaden för försvararen.

Om du inte beviljas en försvarsadvokat som bekostas med skattemedel kan du alltid anlita en privat advokat

Även om du skulle nekas att få en skattefinansierad advokat så kan du alltid vända dig till advokaterna privat för att få hjälp i ditt ärende. Du måste då dock bekosta detta själv.

Hör av dig till valfri försvarsadvokat för att få hjälp i ditt ärende. Välj en av de bästa advokaterna för att få allra bästa hjälp i ditt ärende.

Advokaterna nedan har utsetts till Sveriges allra främsta advokater

Advokaterna är både offentlige advokater (skattefinansierade) och privata försvarare.

AdvokatAdvokatbyråKontakt
1. Erik EckersundAdvokatfirman De Basso ABKlicka här
2. Slobodan JovicicAdvokatfirman Slobodan Jovicic ABKlicka här
3. Sargon De BassoAdvokatfirman De Basso ABKlicka här
4. Martin LarssonAdvokatfirman Slobodan Jovicic ABKlicka här
5. Peter DahlqvistFirman advokaternaKlicka här

SKICKA RIKTIGA BREV DIGITALT TILL INTAGNA