Att en närstående häktas eller hamnar i fängelse kommer som en chock för de allra flesta. För anhöriga som inte kommit i kontakt med kriminalvården tidigare finns många frågor. Ofta finns också känslor av skuld och skam och att man borde märkt något innan. Forskning har visat att en fängelsedom drabbar omgivningen på liknande sätt som den dömde själv.
Anhöriga kan hålla kontakten med närstående i häkte eller fängelse via brev, telefon eller besök. En häktad person får inte ha kontakt med andra personer under häktestiden om åklagaren misstänker att bevis kan förstöras eller att utredningen förhindras. Brev kommer att granskas och telefonsamtal behöver tillstånd.
För barn och unga med förälder i fängelse finns sajten Insidan att vända sig till för frågor, ta del av berättelser från andra barn och unga i liknande situation och titta på filmer från personer som jobbar i fängelser eller häkten.
På grund av sekretess får inte Kriminalvården berätta var en häktad eller fängslad person finns. Om du vill komma i kontakt med din närstående kan du då skicka brev. Detta gör du genom att lägga ditt brev med personens namn och personnummer på i ett kuvert som du adresserar till Kriminalvården, så vidarebefordrar de brevet till rätt person.